Enable JavaScript in your browser settings to use the full functionality of our website.

Met de stevige inflatie in de voorbije periode en de verwachting dat prijzen blijven stijgen, is een stijging van je pensioen als gepensioneerde van harte welkom. Veel ogen waren dan ook gericht op de presentatie van de derde kwartaalcijfers van de verschillende pensioensfondsen in oktober 2023. Ondanks dat er positieve geluiden klonken over de financiële capaciteit van de verschillende fondsen, lijkt er maximaal een beperkte stijging van de pensioenen in 2024 in te zitten. Wij van weddenbonus.com bespreken de belangrijkste updates van de kwartaalcijferpresentaties en leggen uit waarom er geen grote pensioensverhoging te verwachten is.

weddenbonus nieuws

Pensioensfondsen lijden verlies, maar doen het goed

Bovenstaand kopje klinkt enigszins dubbel, maar is wel de waarheid. Pensioenfondsen beleggen een groot gedeelte van hun kapitaal doorgaans in relatief zekere obligaties. Deze obligaties uit het verleden zijn uitgesteld tegen lagere rentes dan de huidige rente, de waarde van deze obligaties is daarom afgenomen en dit zorgt voor verliezen. Anderzijds heeft de stijgende rente ook een positieve invloed, men dient minder geld in kas te hebben dan bij een lagere rente en behaalt zo sneller een hoge dekkingsgraad. De dekkingsgraad bekijkt de hoeveelheid geld in kas ten opzichte van de totale hoeveelheid aan uit te betalen pensioenen. De hoogte van de dekkingsgraad is leidend voor het verhogen van de pensioenen.

Grootste pensioensfondsen kennen hoge dekkingsgraad

Bij een dekkingsgraad van 100% is er precies voldoende geld in kas en vanaf een dekkingspercentage van 105% mogen pensioenen verhoogd worden. De grootste pensioensfondsen zitten ruim boven deze dekkingsgraad, namelijk ABP met 114,5%, Zorg&Welzijn met 112,1%, PME 113,2%, bpfBouw met 125,2% en PMT met 109,3%. Deze fondsen vertegenwoordigen ruim 8 miljoen Nederlanders. Kortom, er is voldoende ruimte voor verhogingen, maar waarom gebeurt dit waarschijnlijk toch niet?

Instabiele wereldsituatie en nieuw pensioenstelsel werken tegen

Allereerst kiezen pensioensfondsen graag voor zekerheid, met het huidige conflict in het Midden-Oosten en de nog altijd voortdurende oorlog tussen Oekraine en Rusland is de huidige wereldsituatie onzeker. In onzekere tijden nemen pensioensfondsen zo min mogelijk risico en kiezen ze dus liefst voor beperkte verhogingen. Een ander punt is dat er per 1 juli 2024 een nieuw pensioensstelsel in werking treedt wat eveneens bepaalde onzekerheid en bepaalde extra kosten meebrengt. Ook daarom houden de pensioensfondsen voorlopig het liefst de hand op de knip.

Later in november meer definitieve duidelijkheid

Bovenstaande informatie is gebaseerd op basis van verschillende uitspraken in de pensioenenwereld, maar is nog geen definitieve informatie. Later in november komen de pensioenfondsen namelijk met hun definitieve plannen voor 2024 en weet jij als gepensioneerde waar je aan toe bent. Wij houden je graag op de hoogte van de situatie middels een volgend bericht!