Enable JavaScript in your browser settings to use the full functionality of our website.

Op vrijdagmiddag maakte Ronald Koeman zijn definitieve selectie bekend voor de oefenduels tegen Schotland (vrijdag 22/3) en Duitsland (dinsdag 26/3). Er was één uiterst opvallende naam op te merken, namelijk die van Georginio Wijnaldum. De 33 jarige middenvelder van het Saoedische Al-Ettifaq was door velen al afgeschreven, maar door Koeman blijkbaar niet. De keuze van Koeman levert nogal wat pittige reacties op. Wij bekijken de reactie van oud-voetballer Kees Luijckx, een aantal online reacties en geven onze eigen mening.

Kees Luijckx: ”Niveau niet serieus te nemen”

In de Voetbalkantine van ESPN gaat de oud-speler van onder andere AZ en NAC in op het selecteren van Wijnaldum. ”Ik vind het een hele bijzondere keuze. Als je kijkt naar het groepsproces en de middenvelders die hij heeft, het zijn allemaal jongens die nog niet echt de échte top hebben gehaald. Misschien dat Koeman daarin denkt dat hij ook een jongen wil die op het hoogste niveau rustig blijft. Dat is de enige afweging die ik kan bedenken bij Koeman. Het niveau waarop hij nu acteert is niet meer hoog en kun je eigenlijk niet meer serieus nemen voor het Nederlands elftal. Je hebt afscheid genomen van het topvoetbal als je daar naar toegaat.”

Online reacties nog extra kritisch

Daar waar Luijckx nog naar een eventuele verklaring zoekt, zijn op social media de reacties niet zo mals. We citeren er een aantal. ”Gini hoef je niet van dichtbij te bekijken die hebben we al genoeg gezien. Hij voegt niks toe en is te oud dit is gewoon vriendjespolitiek.” ”Als wijnaldum mee gaat deze zomer ga ik geen wedstrijden kijken belachelijk gewoon pfff.” ”Wijnaldum pffffffff, alsof we 5 jaar terug gaan in de tijd.” ”Wat zijn de odds van de betting sites voor verlies van Nederland? Gratis geld”. Zelf proberen we, net als Kees Luijckx de selectie nog enigszins te nuanceren, al hadden wij hem ook niet geselecteerd.

Wat bieden we bij weddenbonus allemaal aan?

Blessures mede debet aan selectie Wijnaldum

Als we kijken naar de andere middenvelders die geselecteerd zijn, dan zien we naast Wijnaldum ook nog, Wieffer (Feyenoord), Schouten (PSV), Timber (Feyenoord), de Roon (Atalanta), Reijnders (AC Milan), Veerman (PSV) en Koopmeiners (Atalanta). Allemaal spelers die zekerheidjes lijken voor een plaats in de definitieve selectie van het EK of in ieder geval hoger in de verwachte pikorde staan dan Wijnaldum. Frenkie de Jong en Ryan Gravenberch zijn daarnaast geblesseerd en zullen ook zeker een streepje voor hebben. De vraag blijft hoeveel zin het heeft om Wijnaldum te selecteren boven een talent dat ervaring kan opdoen, maar de kans dat hij ook daadwerkelijk naar het EK gaat is in ieder geval klein.