Enable JavaScript in your browser settings to use the full functionality of our website.

Steeds meer Belgen maken kennis met eSports en het plaatsen van weddenschappen op eSports. Wedden op eSports kan inmiddels bij tal van de beste bookmakers Belgie, maar het aanbod verschilt nogal per bookie. Daarom helpen wij jou met een top lijst van beste eSports Bookmakers. Hierbij vermelden we ook telkens of er een bookmaker bonus op jou te wachten staat.

Ben je nog niet bekend met eSports weddenschappen, of wil je graag meer leren over eSports en eSports betting? We helpen je vooruit met de belangrijkste spellen waarop je kan inzetten: League of Legends, Dota 2 en CSGO bijvoorbeeld zijn enkele populaire titels. Lees onder de genoemde bookmakers verder en leer meer over je inzet mogelijkheden en de eSports wereld in het algemeen.

Belangrijke informatie

In lijn met de wet op kansspelen adverteren wij enkel bookmakers met een landelijke licentie. In Nederland mag je enkel wedden op sporten die aangesloten zijn bij een landelijke sportvereniging. eSports behoren daar niet toe. Je kan dus enkel inzetten op esports vanuit Belgie. Hou onze website in de gaten voor alle ontwikkelingen!

Bekijk alle Legale bookmakers Nederland hier!


Wedden op eSports toegelicht

In Nederland en België is deze eSports discipline nog niet heel erg bekend bij het grote publiek. Vooral het online wedden op eSports staat nog in de kinderschoenen. Wedden op eSports is eigenlijk heel eenvoudig en vergelijkbaar met de gebruikelijke sportweddenschappen. Je hebt de keuze tussen verschillende evenementen in de wereld van elektronische sporten, zoals de wereldkampioenschappen, de Europese kampioenschappen of de nationale kampioenschappen (van videospelletjes als LOL, CSGO en Dota 2.). Al deze eSports evenementen zijn gekoppeld aan verschillende soorten weddenschappen.

Om op deze discipline van competitieve videogames te wedden, moet u geld inzetten op een type weddenschap waarvan de kansen het bedrag van uw winst bepalen. En om te winnen, is het noodzakelijk dat de geselecteerde weddenschap juist is, dat wil zeggen dat de voorwaarde vereist door de weddenschap correct is.

Onze beste bookmakers voor eSports wedden

 TopBookmakerPluspunt
1
veel eSports
2
Bancontact
3
Snelle Cash out
4
Reload Bonus
5
Bancontact

Per eSportsbook lees je makkelijk onze bevindingen op onze site. Door op de reviews te klikken kun je in het bonusprofiel een uitgebreid review over de esports-bookies terugvinden. Daar vind je alles terug, zoals de bonusdetails en rondspeelvoorwaarden. 

eSports: hoe is dat ontstaan?

E Sports is een recent fenomeen, maar toch is er al sinds de jaren ’80 de eerste verwijzing naar het beroep van professionele gamer (pro gaming of eSports). Een aantal spelers uit de VS begonnen de Arcade (lunapark) spellen professioneel tegen elkaar te spelen, tegen betaling. Heel af en toe werden deze ook uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Maar het was wel pas in de late jaren ’90 dat de eerste internationale esports toernooien georganiseerd werden.

Al in 1997 organiseerde de Cyber ​​Athlete Professional League (CPL) in de Verenigde Staten de eerste grote wedstrijden, voordat ze een paar jaar later haar activiteiten stopzetten. In hetzelfde jaar werd de Electronic Sports League (ESL) in Duitsland opgericht om wedstrijden tussen Europese spelers te organiseren. Een paar jaar later claimt de ESL dat ze meer dan 2,2 miljoen gebruikers/spelers hebben en dat meer dan 500.000 teams deelnemen aan nationale en internationale toernooien. Ondertussen is de ESL nog steeds de meest populaire liga als het op esports aankomt.

In het jaar 2000 opende Zuid-Korea de eerste World Cyber ​​Games (WCG). Die werden voorgesteld als de “Olympische Spelen van de video games” en elk jaar nodigt WCG spelers uit. Die pro-gamers komen uit meer dan 70 landen en concurreren onderling of in teams in verschillende disciplines (Star Craft, CSGO, LoL enzovoort) om de titel van beste pro-gamer. Vanaf 2003 werd in Frankrijk en andere landen het Wereldkampioenschap videospellen (de Electronic Sports World Cup of ESWC) georganiseerd.

Als we de geschiedenis volgen, kunnen we zien dat Zuid-Korea niet het land is dat eSports heeft gelanceerd. Want de Verenigde Staten en Europa hadden de eerste grote bijeenkomsten voor eSports. Maar Zuid-Korea heeft een sterk punt, dat andere landen momenteel nog niet heeft. De overheid stimuleert de esports! In Zuid-Korea is de esport uitgegroeid tot een Sport, terwijl in heel veel landen een pro-gamer nog de kwalijke reputatie heeft van lui en een nerd te zijn. Hopelijk volgen de overheden dit Zuid-Koreaans voorbeeld en krijgen de pro-gamers het statuut dat ze verdienen.

eSports: professionele sport?

Pro-gamer worden en geld verdienen door online videospellen te spelen, dat is de droom van elke videogame fanaat! Dit is een droom die steeds meer realiteit wordt voor Nederlandse en Belgische spelers, maar vooral voor het buitenland (zoals in de Verenigde Staten, Korea of ​​Oost-Europa) gaat het snel. Betaald worden om de hele dag videogames te spelen, vereist toch enige training en vastberadenheid. League of Legends, Star Craft II, Counter Strike Global Offensive, World of Warcraft zijn slechts enkele esports-spellen die over de hele wereld massa’s pro-gamers en volgers hebben. Ook wedden op Efootball komt stilaan in opgang!

Maar hoe word je een professionele speler? Om e-sports een hele dag te kunnen beoefenen, vereist dit toch specifieke vaardigheden en kennis. Het is niet alleen plezier en games spelen. Om deze professionele status te verwerven, is het essentieel om minimaal 40 tot 50 uur per week te trainen, en liefst in hetzelfde spel. Het is niet langer een hobby maar een fulltime activiteit, die concentratie en vastberadenheid vereist. Net zoals bij voetbal – of rugbyspelers worden professionele spelers van videogames nu gecoacht en getraind om wedstrijden te winnen op wereldwijde tornooien. Als je in team speelt, zal de communicatie en integratie ook een heel belangrijk aspect zijn. De financiële inzet is dan ook enorm! Op een 2014 League of Legends-toernooi in Seattle, Verenigde Staten, kregen de winnaars niet minder dan 11 miljoen euro.

Inkomstenbronnen voor Pro-gamers

Een pro-gamer profiteert van verschillende inkomstenbronnen, die helaas vaak fluctueren.
Om als pro-speler te worden beschouwd, moet men eerst een vast salaris hebben. Dit salaris komt van zijn sponsor of zijn team. Een pro-gamer die een e-sport beoefent, profiteert ook van ondersteuning zoals materiële hulp dat wordt geboden (uitrusting, kleding, enz.), maar ontvangt ook administratieve bijstand zoals bij reizen voor toernooien.

Het vinden van een sponsor of sponsors is erg belangrijk om je salaris te verbeteren. Om sponsorschap te verkrijgen, moet je een sterke fancommunity hebben en een groot bereik van volgers bij je online gaming. Je kan dit bijvoorbeeld realiseren via je YouTube-kanaal, Twitter en of gespecialiseerde blog. Het communiceren en delen van je links is essentieel om potentiële sponsors aan te trekken.

Tweede bron van inkomsten: streaming. Het is heel eenvoudig: de speler krijgt bedragen betaald op basis van het aantal weergaven van een advertentie die vóór zijn video wordt weergegeven. Twee organisaties concurreren op dit gebied; TwitchTV en Dailymotion. Dit salaris is uiteraard niet gefixeerd, omdat het afhankelijk is van zijn publiek.

Derde mogelijke bron van inkomsten: de bedragen die aan de winnaars worden betaald tijdens georganiseerde toernooien. Nogmaals, deze inkomsten zijn variabel, vooral met de toename van de concurrentie en het minieme niveauverschil tussen spelers.

eSports in de media

In de online competities zijn miljoenen euro betrokken en echte sterren beconcurreren elkaar. De laatstgenoemden zetten hun titel op het spel in grote toernooien, zoals ESWC, MLG, CPL of EVO. Achter deze acroniemen schuilen de grootste media-evenementen, die de belangrijkste bronnen van inkomsten voor esports zijn.

Dit brengt uiteraard de vraag wie zendt de esport uit? In 2016 behandelde de BBC de Wereldkampioenschappen van League of Legend. Andere belangrijke media (zoals TheScore), hebben nu secties op hun website gewijd aan e-sport… De streaming van e-sports wordt natuurlijk ook aangeboden via internet en online tv-kanalen. Deze zijn vaak onafhankelijk en worden gehost door grote platforms zoals Twitch (merk gekocht door Amazon voor $ 970 miljoen!), Dailymotion of YouTube.

Sommige pro-gamers zijn intussen uitgegroeid tot een echt sociaal fenomeen en verdienen veel geld. Merken zoals Coca-Cola, RedBull of New Balance investeren miljoenen in e-sports om 15-25-jarigen te bereiken. Bovendien beginnen grote “traditionele” sportclubs aan de e-sportmarkt, waaronder PSG, Olympique Lyonnais, Shalke 04, Anderlecht, Ajax, Real Madrid of Sevilla FC in Europa. Deze grote teams gaan een grote invloed hebben op e-sport en gaan dit meer en meer professionaliseren. Waarschijnlijk komen de kleinere teams, die minder financieel vermogen hebben, hierdoor ook in de online wereld in de problemen.

eSports in België

Als we het hebben over eSports denken we niet direct aan België. “Elektronische sport” is hier nog niet zo ontwikkeld als in Azië, Verenigde Staten of zelfs andere Europese landen. Er is nog geen professionele omkadering, zoals een “Gaming House” waar spelers kunnen trainen en vooruitgang boeken. Momenteel is België niet aantrekkelijk voor professionele gamers om hier mee te doen aan tornooien. Er is te weinig prijzengeld te winnen voor hen. Daarvoor gaan ze naar China en de Verenigde Staten. België staat slechts op de 41e plaats in deze categorie. Ladbrokes, Betcenter, Betfirst, Betway, Bwin en GoldenPalace zijn slechts enkele van de Belgische bookmakers die sportweddenschappen aanbieden.

België heeft wel een aantal voorstanders van eSport. Zo is er bijvoorbeeld Adil Benrlitom, ook bekend als ScreaM, die deel uitmaakt van het Amerikaanse team EnVyUs. Als esporter wordt hij betaald om te trainen, het spel Counter-Strike: Global Offensive te spelen en de wereld rond te reizen. Afhankelijk van zijn prestaties op de toernooien kan hij salaris opdrijven. Hij heeft al meer dan 164.000 euro gewonnen tijdens zijn prille carrière, en dit terwijl hij slechts 22 jaar is.

Mogelijke eSports weddenschappen

  • Single weddenschap: De naam zegt het al, dit het eenvoudigst. Je gokt gewoon op de overwinning van een team.
  • Gecombineerde weddenschap: in dit geval combineer je verschillende gebeurtenissen en vermenigvuldig je zo meerdere kansen tussen beide. Je wint als en alleen als alle weddenschappen goed zijn. Winsten verbonden aan gecombineerde weddenschappen zijn vaak hoger dan voor enkele weddenschappen. Het is echter moeilijker om te winnen omdat het risico groter is.
  • Live gokken: op dezelfde manier als voor de sport, is het mogelijk om live in te zetten op eSport. Tijdens de wedstrijden veranderen de kansen en quoteringen. Het is dus aan te raden de livestream te volgen.
  • “Speciale” weddenschappen: Wedden op het aantal “moorden” van een bepaalde speler (LOL, CSGO, enz.). Wedden op het aantal bommen die onschadelijk gemaakt worden (CSGO). Wedden op het aantal “volledige teams” (win een ronde zonder dat een teamlid wordt vermoord door de tegenstander) (CSGO). Wedden op het aantal gevangen draken (LOL). Deze speciale weddenschappen hangen af van de bookmaker en de spellen waarop je gokt.